Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

събота, 4 август 2012 г.

Въпрос за тесни специалисти

Криза е. Всеки мрънка, че е на крачка от фалита. Някои вече са фалирали, а други са фалирали, но още не го знаят. Започването на нов бизнес е почти немислимо в тези условия, а запазването на вече съществуващия е предизвикателство. Фирмите се лутат в търсене на изход. Мнозина няма да оцелеят, а малкото, които знаят какво да правят не само ще преживеят кризата, но ще излезнат от нея по-силни... Стига да знаят какво да правят.

Типичният казус е малка производствена компания.
- служители - от 1 до 10;
- производство - лимитиран от производствените мощности обем, между 20 и 30 артикула;
- пазар - ограничен брой постоянни клиенти.

Пазарът се е свил от кризата и продажбите са паднали. Какво следва оттук-нататък?


В тази примерна ситуация се намират повече от половината малки фирми и не малко от средните предприятия.

7 коментара:

  1. Аз не съм тесен сецпиалист, но мога да ти кажа какво следва по родния стандарт: фалит, съкращение и вайкане.А всъщност изход винаги има, ако имаш яко дупе и хъс да продължиш напред.Субсидия от ЕС, отдаване под наем на акции, продажда, партньори, обучения и прочие.Но кой ще го направи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ахам :)) Тука масово масово се залага на вайкането (смех)
      Предполагам, че по на северозапад е различно, но за там ще чакам ти да миразкажеш.

      Изтриване
    2. От моя горчив опит от точно такава ситуация преди 16-17 години мога само да кажа - ами фалита т почти неизбежен. Който има хъс да продължи ще го направи с нова идея, нови усилия, ножи неопределени рискове. Другата част? .... не зная. Аз избрах Терминал 1 и не съжалявам. но не е панацея разбира се.

      Изтриване
    3. Ха, интересно. Ти какво направи в тази ситуация? Явно е било неточното решение.

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. На кой му пука,в каква ситуация се намира този малък бизнес, важните са мастодонтите...Дефакто зад малкия бизнес стои в повечето случаи човек, който не се спира пред работа...който е заложил всичко и рискувал всичко, но за повечето хора, това е наивник, нискоквалифициран според статистиката...
    Интересно ми е да прочета твоето виждане за изхода от тази ситуация за една малка фирма, и пак всичко зависи от много фактори...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Посоката е само една. Търсене на нови търговски партньори. Оптимизиране на производството, примерно намаляване на арткулното разнообразие. Мнозина правят обратното - увеличават видовото разнообразие и гледат да угодят на наличния си пазар. След това обявяват фалит.

      Изтриване