Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

неделя, 16 юни 2013 г.

Втори ден на протеста - краят на спонтанността

В обществен план съботния ден се оказа продължение на петъчния. Протестите срещу назначението на Пеевски продължиха. На пръв поглед не се случи нищо различно, но само на пръв поглед. В действителност протестът започна да еволюира - едновременно в няколко посоки. Това развитие се вижда, както на реалния протест пред министерски съвет, така и във фейсбук, където по обяснисми причини той е далеч по-масов. Първото нещо, което прави впечатление е началото на идеологическо разделение сред протестиращите. Разделение, чиито предпоставки бяха създадени още в петък с първите скадирания "червени боклуци". Последното не изглежда много уместно, като се знае, че в първия ден на протеста имаше и значителен брой участници с леви разбирания. Това продължи и вчера. То беше показано от телевизиите. Междувременно разделение по идеологически признак започна да се забелязва и на страницата на събитието във фейсбук. Някои започнаха директно да се обиждат. На "червени боклуци" започна да се отвръща с "десни гадове". Сред част от участниците се заговори за десен протест, обединение на десните и така нататък, което само по себе си изключва всички не дотам десни... Идеологическото все още не е преминало в партийно. Или поне не е открито заявено. Въпреки това на площадчето пред МС се виждат плакати с пътен знак, изобразяващ десен завой, които са запазена марка на привържениците на една непредставена в парламента партия. Партия, която е неспособна да организира и оглави масов протест открито, поради факта, че хората бягат веднага щом чуят за каквато и да било нейна съпричастност.

Друга наченка на разделение сред протестиращите, е желанието протеста да бъде насочен в посока към сваляне на правителството. И тук отново има известно разминаване в развитието между действителния протест пред МС и този в мрежата. Вчера видяхме и чухме някои от протестиращите да скандират за оставка на кабинета. По-рано през деня, около 15:00 часа някой или няколко от домакините на събитието във фейсбук, промени името на протеста в същата посока. Това беше посрещнато на нож от протестиращите в мрежата, което доведе до бързо връщане към началните повод и искания.
Другото, което се случи вчера и което е повод за заключението, че денят е сложил край на спонтанността, са тиражираните инструкции за това, какво трябва да се вика и как да се подскача по време на протеста. Общо-взето има опити протеста да се насочи в определена посока, която е различна от онова, което изкара хората на улицата.


Какво следва?

При така оформилите се противоречия са възможни няколко неща.

Първо - протестът да продължи до избирането на директор на ДАНС по коректен от обществена и политическа гледна точка начин.
Второ - да еволюира в протест срещу правителството на Пламен Орешарски.
Трето - да бъде директно подменен, по подобие на протестите от месец февруари.
Четвърто - да премине в протест срещу правителството, но да е открито заявен, като протест от името и в полза на извънпарламентарна партия.
Пето - правителството да разцепи протеста, като си избере "представители на протестиращите", с които да преговаря нещо си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар