Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

събота, 15 юни 2013 г.

Какво се случи вчера - пробив в матрицата или поредната задънена улица

Вчера. Събитията са едва в началото си. Ще има още, още и още. Докога? Не е ясно. Или е?
Историята е твърде банална, почти абсурдна. За съжаление е съвсем реална. Случи се вчера. Случилото се е трудно да се опише. Мафия - казват хора. Може би е повече, може би е тоталитаризъм. Рано е да се каже точно, но е безспорно, че не е нищо добро.


Какво стана всъщност

Двете управляващи партии подмениха дневния ред на парламента и възползвайки се от вече осигурения кворум, набързо разиграха водевил. Гнусно. Да, има дума за случилото се вчера и тя е гнусно. Толкова гнусно, че по някое време вечерта изтече новината за това, че цялата организация на БСП в Берлин е напуснала. Нормално е направеното вчера да отврати, дори собствените им хора. Човек луд да е, пак ще избяга, но не това е важното сега.

Важното е, че обществото реагира почти мигновено на стореното безобразие и буквално за няколко часа на улицата се озоваха повече от 10,000 души. С пъти повече са онези, които подкрепят протеста, но поради географска отдалеченост не успяха да се включат в него. Излишно е да казвам, че съм напълно солидарен с гражданското недоволство. Няма как, не бива така. Не бива да се правим, че нищо не се случило, когато се случва пред очите ни. Реакцията на хората беше спонтанна и непринудена. Гражданското недоволство тръгна от фейсбук, както стана обичайно в последно време. Организатори на събитието са обичайните заподозрени. За разлика от друг път, сега протестът успя да се разгърне още първия ден. За няколко часа подкрепата срещу сутрешното безобразие беше минала 30,000. Към момента броя на съпричастните надхвърля 50,000 души. Такава е ситуацията до момента, но какво следва после...


Какво ще правим, когато и това правителство падне?

Анкетата, която пуснах в социалната мрежа, цели да отговори на този въпрос, но за резултатите малко по-късно. Сега предстои друго, а именно - ориентиране в ситуацията. Въпрос на време е правителството да падне. Не е задължително управляващите да вземат предвид гражданското недоволство, да се уплашат или да не дава господ да се случат по-неприятни неща, но така или иначе валидността му ограничена във времето. Дори БСП и ДПС да отстъпят, дори да дадат крачка назад, дори да успеят да овладеят недоволството е ясно едно - рано или късно ще си отидат. В най-лошия случай, това ще стане през лятото на 2017 година. Или може би не това е най-лошото. Не знам. Ако ще паднат предсрочно, за да се върне ГЕРБ, едва ли изобщо може да се говори за добра възможност и тук е уловката. Пред същата дилема бяхме изправени през февруари и както изглежда нищо не се е променило съществено. Именно това е причната обществото, хората и всеки един човек самостоятелно, да се опита да погледне малко по-далеч, малко по-напред - какво следва?
Отговорът на този въпрос търся и в анкетата.
Първоначалните четири възможни отговора постепенно набъбнаха до двайсетина, тъй като формата е отворена. До момнета мнение са дали повече от 1300 участника, като се оформят три основни групи - "Свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията", "Ще се организираме" и "Нов парламент". Настроенията изглеждат ясни, но дали?


Какви са възможностите

Повече от половината гласували (около 56%) са дали подкрепа на идеята за ВНС и промяна на конституцията. Нова конституция, изработена от тези четири партии плюс евентуално още две или три, няма как да е по-добра от сегашната. Иначе предложението може и да е хубаво, но без носител на идея и дух, които да залегнат в новата конституция, е преливане от пусто в празно. Между другото, тезата за необходимостта от нов основен закон беше залегнала в предизборната програма на най-малко една от невлезлите в парламента политически партии.

Втората по популярност опция е да се организираме - около 15% от гласувалите. Това, че идеята е далеч по-непопулярна от първата е разбираемо, защото "да се организираме" предполага личен ангажимент, време, усилия, разправия и тонове помия по адрес на съпричастните. Казано накратко - трудно е. Позитивът от подобно действие, би бил в това, че много хора биха могли да намерят реална възможност за политическо участие, в това число и най-високо ниво.

Третата от водещите възможности е за нов парламент. Те да се наредят - ние да гласуваме за тях.


Като човек, който е наблюдавал задълбочено гражданските и политическите събития в последното десетилиетие, както тук, така и в чужбина, мога да си направя някои изводи, които не са много ласкави за моментното състояние на обществото. Особено недобро впечатление прави съвкупното желание за нов парламент и/или нова конституция, без наличието на организирана форма-носител във вид на политическа партия, подчинена на същите тези недоволни, непредставени и прецакани хора, сред които съм и аз. За повтарянето на едно и също действие, в очакване на различни резултати си има дума, която ми е неудобно да спомена.
Има надежда за пробив в матрицата. Тя се крие в желанието за организиране. Има и още нещо обаче.
Предвид известната яснота за желанията и намеренията на протестиращите, може би ще е добре да чуем мнението и на неформалните организатори. Аз не мога, само масовка съм в този протест. Добре е тези неформални лидери да вземат отношение, тъй като вече събраха хората. Те са начело, познати са, време е да поемат отговорност. Няма кой.




Оригиналната анкета във фейсбук
Страницата на протеста във фейсбук


Допълнение.
След като изтече вестта за оттеглянето на Пеевски от поста директор на ДАНС, протестът вече е срещу правителството. В същото време липсва всякаква ясно заявена позиция, относно развитието му по-натам. Казано накратко, протестираме на сляпо. Или може би не. Факт е, че организаторите упорито отказват да вземат отношение по поставените тук, а и там въпроси. Може би идеята е да се съживи някой политически труп, но и това е само предположение. Това е засега.


Ново допълнение - 15:09
Ха, много интересно развитие. След като хората изреваха, че им е подменен протеста, сега отново се протестира срещу назначението на Пеевски за директор на службата.
Т'ва гласа народен голем звер че излене, да знаате (смех)









Няма коментари:

Публикуване на коментар