Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

понеделник, 16 септември 2013 г.

Ще изчезнат ли българите - вероятно ще изчезнат

Рано сутринта чух част от прегледа на печата по битиви, цитираха някакво издание, което публикувало материал за топенето на българите. До 2050 година българите щели да се стопят до малко над 5 милиона, а две трети от населението щяло да бъде на възраст над 60 и няколко години. По този случай си спомних, че преди седем или осем години правих анализ на домографската ситуация с хоризонт 2050 година и стойностите на населението към 2050 година излязоха от порядъка на 4,5 милиона, плюс-минус 100 хиляди души. Етническият профил на нацията, според този анализ представя структура подобна на калифорнийската - без отчетливо мнозинство, тоест без етническа група съставляваща над 50 процента от цялото население.
Моят срок на годност, а предполагам и на повечето от вас, приятели, ще изтече около 2050 година, така че нас слабо ни засяга всичко това, но да се върна на прогнозата.
Накратко казано, българите имат човешкия материал да обогатяват почвата с минимум по 100 хиляди на година през цялото време 2050-а. Демографският бум от 70-те и 80-те години ще осигури достатъчно хора за умиране. От друга страна репродуктивният потенциал на нацията ще намалява устойчиво през цялото време до края на визирания период. Това означава, че темповете на намаляване на населението ще се засилят, тъй като през цялото време ще умират по 100 и повече хиляди човека годишно, но новопоявилите се няма да варират между 60 и 70 хиляди, като в последните години, нито пък ще се увеличат до по-предишните нива от порядъка на над 70 хиляди годишно, а напротив -- ще намаляват. И това е перспективата само по линия на прираст от раждаемост-смъртност. Отделно от това си вървят миграционните процеси, които към края на визирания период вероятно ще се увеличат, тъй като работоспособното население ще изпадне в немощ да изкарва пари за пенсиите на прогресивно увеличаващото се старо население. При сегашните модели на пенсионните ни системи - пирамидалната държавна и кухата частна, има не малка възможност на хората да им прелее и просто да се стегнат багажа. Така че по линия на миграцията не е ясно колко хора ще бъдат загубени допълнително. За разлика от процесите породени от биологични причини, миграционните не може да бъдат прогнозирани.

Дреме ли ни от това потенциално развитие - и да ни дреме е все тая, защото не зависи от нас. Бих могъл да препоръчам едно или друго, но и това не зависи от нас, така че е безпредметно. Остава ни да седим, да гледаме и да не се впрягаме много-много :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар