Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

вторник, 6 декември 2011 г.

108

Отказах се от намерението си да пиша за политиката, но като резултат от ниския стандарт постоянно се случват политически сътресения. По този начин икономиката повлиява политиката. Гледаме, а някои и участват в различни форми на недоволство с политически измерения, породени главно от икономически причини. Преди време си спомних, че всички правителства след Жан Виденов си отидоха по една и съща причина - неспособност за справяне с ниския жизнен стандарт.
Като стана дума за политиката, често може да се чуе репликата - "Ти какво предлагаш?" - последно видях някакви да се питат това преди два дни във фейсбук, но да не се отклонявам. С едно изречение мога да предложа повишаване цената на труда.


Не ми остава време да развия и защитя тезата си за първоизточника на жизнения стандарт и свързаните с него икономически процеси, обаче накратко нещата изглеждат горе-долу по следния начин.
Производителността на труда е особено важна, но най-важният фактор за нивото на производителност не е, колко усилие се влага в дадена дейност, а начина, по който се прави това. Има предел на човешкия фактор, над който единствено технологията може да надсложи още и още.
Работата е в това, че под определено ниво на разхода за труд, всякакво технологично развитие е нерентабилно, тоест не се случва и така производителността си остава ниска.
Съществува точка на икономическо замръзване, породена от фактора разход за труд или цена на труда. Точка, под която страната ни се намира от няколко десетилетия и затова не може да се случи икономическия ръст, който да вдигне стандарта на живот. А правителствата капят, като круши.

Нужно е нивото на разхода за труд да е с малко над тази точка на икономическо замръзване, за да има предпоставки и икономическа логика да се влага в технология, което да доведе до ръст в общия обем и като следствие до висок жизнен стандарт.
Това може да се случи само с манипулиране на трудовия пазар. Разбира се, в добрия смисъл на думата и по правилния начин, щото в противен случай може да стане доста неприятно (смех).

2 коментара:

  1. Много смилена е идеята "Нужно е нивото на разхода за труд да е с малко над тази точка на икономическо замръзване, за да има предпоставки и икономическа логика да се влага в технология, което да доведе до ръст в общия обем и като следствие до висок жизнен стандарт."
    Нашите политици обаче в мнозинството са от компрадорски тип,купени са в буквалния смисъл и чужденците, на които те се отчитат, изобщо не са заинтересовани България да е нещо друго, освен пазар на тяхните стоки.

    ОтговорИзтриване
  2. За чужденци, за нашенци - пазарът винаги е по-добър, когато е платежоспособен. А за политиците... има доста тъпанари там, преобладаващото присъствие е от този вид :(

    ОтговорИзтриване