Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

сряда, 14 август 2013 г.

Усложняване му е майката

Тези дни си поговорих с доста политически активни, но за сметка на това фрапиращо невежи по отношение на политиката хора. Хора без собствена мисъл и разбиране за политиката, такива без елементарна представа за принципите и смисъла от съществуването й. Хора повтарящи взети назаем думи и абсолютно неспособни да погледнат извън определенията, дадени им на готово от някой по-запознат.
Ще излезе вярно онова, което от години различни експерти - политолози и социолози, внушават от малкия екран, а именно, че политиката е сложна работа, която не е за всеки и трябват "специални" способности. И няма как да не са прави, при положение, че мнозина нямат собствена преценка за принципно ясни категории, като хубаво-грозно, добро-зло, черно-бяло, редно-нередно и правилно-грешно, а чакат някой да ги упъти.
И преди съм казвал, че за простия човек чуждата работа е най-лесна, но може би трябва да доизкажа мисълта си и да добавя, че на същият този прост, собствената работа му идва най-нанагорно. Защото политиката е наша работа, тя е собствена за всеки един член на обществото и докато сме прости, тя все ще ни се вижда сложна, и все ще чакаме накой по-запознат да ни упъти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар