Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

четвъртък, 20 декември 2012 г.

289

Завъртяното вчера социологическо изследване на НЦИОМ, показва очевидна неяснота за онова, което ще ни се случи през следващата година (смех). Много силно впечтление ми направи йезуитския въпрос - за кого ще гласувате, ако може да избирате само между ГЕРБ и БСП? БСП губи убедително в така предположената ситуация, но същото щеше да стане и ако въпросът беше за избор между БСП и СДС или Баба Яга и БСП - все щеше да губи (смех). От друга страна, ако бяха попитали хората, кого биха избрали между ГЕРБ и ДПС, тогава сигурно ДПС щеше да събере 25-30% подкрепа (смех). Но не са попитали и това са само предположения. Липсата на яснота е пълна и по-долу в класирането. Много специалисти и аматьори вече се изказаха за евентуалния брой на партиите в следващия парламент (смех). Смехът е, защото всичко е много условно и зависи от цяла поредица, сложни за предвиждане обстоятелства от сорта на - избирателна активност, купуване на гласове, твърди електорати, медийна подкрепа, вида и начина на избиране, Искра Фидосова. Та, така погледнато е възможно всичко. В зависимост от крупието, твърдите електорати, избирателната активност и покупко-продажбата на гласове, в следващият парламент може да попаднат не пет, а поне седем-осем партии и коалиции, което предполага не много весела 2013 година, особено от средата натам и власт в ръцете на някоя Коалиция за Устойчиво Развитие. СМЕХ.

сряда, 19 декември 2012 г.

Най-малко ме интересува мнението на политиците за Белене

В момента тяхното мнение има най-малко значение за мен.
Днес, края на 2012 година, месец и нещо преди референдума за бъдещето на Белене и повече от половин година преди изборите за парламент, мнението на политиците няма особена тежест. Те рзполагат с възможност да манипулират в една или друга посока и ще го правят до последно, но толкова - в деня на референдума гласът на всеки от тах ще има абсолютно същата тежест, както гласовете на всички останали. Не е правилно ние да се ръководим от техните мнения и желания, трябва да е обратното. Първо, защото по определение не ние работим за тях, а те за нас и второ, че над техните мнения, желания и позиции продължават да тегнат съмнения за корупция.
Нещата, които ме интересуват са простички и това да имам евтин ток е с предимство, пред онова кой ще си купи бентли с печалбата от производството и продажбата му. Къде ще отиде отработеното гориво ме интересува с предимство, пред това откъде е дошло. Интересувам се да е безопасно.
Въпроси, на които никой от искащите да се строи Белене или Седми блок на Козлодуй, не дава смислени отговори. Те просто искат да се направи, а защо го искат се досещаме.
Политиците си правят сметка и вече обръщат вота "за" или "против" Белене в политически резултат за предстоящите парламентарни избори, но това си е тяхна работа. Всички правят някакви калкулации, но по-скоро адът ще замръзне, отколкото декларираната позиция по един частен случай ще успее да ме накара да дам подкрепата си за някоя партия, без гаранции за участие в контрола над действията й след това. Да не говорим, че освен Белене има, може би двеста или триста неща в обществената сфера, които влияят на живота ми и към които имам отношение, мнение и позиция. Бих казал "NO PASARAN", защото е подходящо, но няма, защото е компроментирано. Обаче си го мисля. На референдума ще гласувам с "НЕ", а политическите дебати ще покажат на кого е противопоказно да дам подкрепа за парламентарния вот няколко месеца по-късно.

петък, 14 декември 2012 г.

ГОСПОДАРЯТ НА ТОРМОЗА

Отвратителен, грозен, неприятен, възмутителен, гнусен, гаден, лош, въшлив, противен, мръсен, ужасен, страшен, безобразен, гнил, долен, позорен, срамен, обиден, подъл, унизителен, жалък, нещастен, груб, насилнически и безочлив тормоз.



След двадесет и няколко години, този човек си позволи да подложи на всекидневен тормоз всичко и всеки - майки и деца, болни и старци, бедни и богати, собственици и безимотни, работещи и безработни, пушачи и непушачи, работодатели и наемници, селяни и граждани - не остана някой, който да не е опитал неговата благодат. Ден след ден, месец след месец, година след година, този човек продължава деянията си. Той и неговото правителство до такава степен навлязоха в частния живот, както никой не си е представял, че може да се случи извън границите на тоталитарната държава, че и в нея дори.

сряда, 12 декември 2012 г.

Великите мисли на великите хора

Днес четох извадката с цитати на Марк Твен в уикипедия и все едно четях себе си.
Знаете, че по принцип не си падам по "великите" мисли на "великите" хора. Не, че прочетеното днес не ми допада - напротив. Проблемът е в друго и това съм го изпитал няколко пъти със стопроцентов успех. Случвало ми се е да искам да кажа нещо и то непременно да бъде чуто, да му се обърне внимание. Аз съм никой - бай Хуй, обаче като кажа, каквото имам за казване и добавя, че го е казал някой важен за слушащия ме, например - Исус, Буда, Сун Дзъ, Хитлер, Чърчил, Джеймс Мадисън или някой друг - магията се получава.
А сега и аз да ви открехна на нещо мъдро - Хората са олигофрени.

вторник, 11 декември 2012 г.

АФРИКАНЦИ

Някой сеща ли се, защо африканските емигранти не се заседяват у нас - защото тук им е твърде мило и родно, затова. Там, в родната африканска джунга, някой може да им отреже ръцете, защото са от другото племе. Тук е същото. Е, почти същото. Ръцете никой не реже, но се случва да ги ръгат в подлезите - защото са от другото племе. Тук на практика са си у дома и айде, дим да ги няма към Швеция.

четвъртък, 6 декември 2012 г.

ПАРИТЕ

Тук в България е криза, откак се помня. Не се сещам да е имало време, когато вървейки по улицата съм чувал хората да не се оплакват, че са в недоимък. Вярно, че днес, ако погледнем как е било вчера, може би ще си кажем, че сме живели добре. Все пак живеем в настоящето, а в настоящето още не сме имали оня момент, да кажем, че живеем добре.

В днешното кризисно настояще казват, че трябват инвестиции и усвояване на еврофондовете, които ще ни оправят живота. А как беше във вчерашното предкризисно настояще - казваха същото. Всякакви специалисти се изказват в тази посока, а видно е, че хората не са доволни. Личи от политическите резултати. Оценката е недвусмислена, защото живеещите добре хора дават нов мандат на управлявалите политици.

Политиците се сменяват, но думите не. Идват нови и говорят за същото. Пресмятат статистически живота на хората и казват - има повече, по-добре е... А на следващите избори същите хора, които статистически са по-добре, решават да ги сменят за пореден път. Сменят хората, но думите остават същите, а парите вероятно пак няма да им стигат.

Парите са нещо добро и с тях се постигат различни качествени резултати в зависимост от употребата им. Една сума пари, да кажем милион лева прави различен кръг в икономиката, според това у кого е попаднала. Милион лева в ръцете на един човек имат една посока на движение. Друга е посоката им, ако са разпределени на хиляда човека. Съвсем друг е пътят им, когато попаднат под формата на пет лева джобни в ръцете на 200000 деца.

При всеки от случаите икономическият ефект е различен.

сряда, 5 декември 2012 г.

ЛЮСИ ДЯКОВСКА

гледах Люси Дяковска в "Господари на ефира" - казва, че е за забраната за пушене на обществено място и е за еднополовите бракове.

Аз па предлагам да се разрешат еднополовите бракове, само за Люсе Дяковска да е забранено - да види колко е убаво друг да ти преценява кефа (смех)

вторник, 4 декември 2012 г.

Против "БЕЛЕНЕ" - луд антикомунизъм или следване на интереса

Забелязвам, че част от противниците на АЕЦ "Белене" продължават кампанията си за бойкот на референдума. По повод на същия този референдум, запитан за това, какво би станало, ако той се окаже недействителен, поради ниска избирателна активност, Георги Първанов неотдавна даде пример с местния референдум в Бургас. Бившият президент се позова на тежестта на резултата и неговото политическо влияние.
Както е добре известно, преди няколко години населението на Бургас организира и проведе референдум срещу изграждането на тръба. Тогава активността бе ниска, ще излъжа, ако кажа точно, но някъде около 25%. В същото време резултатите бяха повече от категорични в полза на това, да не се изгражда тръбопровод. Именно това отбеляза и Първанов, като каза горе-долу, че управляващите няма как да пренебрегнат резултата и въпреки недействителността на референдума, вече никой не поставя въпроса за изграждане на тръбопровода. Факт.

Въпросът за "Белене" е следния - искаме да решим, според интересите си или искаме да накривим капата на БСП?

неделя, 2 декември 2012 г.

Маркетингов патриотизъм

Напоследък вкарват патриотична нотка в рекламите на яденье и пиенье - славен народ, велики битки, завладени територии и други.
Да умреш за земя ли е величието?
Докато интелектуално по-слабите народи се гордеят с броя жертви, които са облагородили плодородната им почва, великите са разширявали териториите си покупка на земя и суверенитет. Една-единствена държава в цялото човешко съществуване е успяла да добие повече територия с търговия, отколкото с война. И това я прави най-велика от всички, защото да живееш е по-велико, от това да умреш.
Ръсел казва, че не би умрял за убежденията си, защото може и да греши. С територията е същото. А на ония, които си обясняват величието с многото територия и голямата военна мощ... Грешите, ей - те са резултат на самото величие, а не негови създатели.

събота, 1 декември 2012 г.

Изключителните хора

са по принцип рядка порода. Средно един на десетина хиляди е изключителен. Приблизително за толкова стига времето и мястото в публичното пространство. Проблемът е, че само един процент от този и без друго рядък вид успява да се вреди. Останалите, които пълнят пространствено-времевия ресурс са просто нахални.