Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

неделя, 5 януари 2014 г.

Малка антипатриотическа

Относно българите могат да се кажат много неща. Обикновено си казваме гордостите, като това, че сме българи. Има защо да се гордеем, тъй като заслугата за това е изцяло наша. Имало е вероятност едно към хиляда да сме българи и едно към пет да бъдем китайци, но с много труд, воля и старание сме се пръкнали българи. Обичаме да се гордеем и с планините високи, и с езерата длибоки. Некой, дето не ни познава ще каже, че с тия две ръце сме ги направили. Щях да изпусна, че в собствените ни представи сме големи пиячи и още по-велики ебачи.
Добре, че в плановете ми не влиза скорощно кандидатиране за евро или друг вид депутат, та ми е лабаво около вратняка и ще мога да си изкажа думата, както ми иде.
А истината е, че сме пълни загубеняци като народ, а и по единично. Не, че не се случва и за неприятните черти на националния характер да си говорим, но не с такава гордост, а и по правило всеки от нас се пада в единия процент изключение. Лично аз съм от изключенията, знам го и нямам никакви скрупули да го кажа, но нека видим как са нещата в детайли. Българинът, ти вероятно не си сред малкото изключения, обича да си намира извинение, че е жалък неудачник. Че е жалък неудачник нямам никакво съмнение, както и че с това си качество съсипва жизнената ми среда, осира я и я прави трудно търпима. Но да мина по същество към най-честите мрънкания и хленчове. Природата на вродения неудачник личи най-много, когато се огледа в околните и прояви завист, а полсе намери и обяснение. Накратко, на някои народи хубавото им пада от небето - на арабите - петрола; на норвежците - газа; на швейцарците - банките; на холандците направо им иде от въздуха - постоянно духа и енергия колко щеш; на италианците макароните им висят по дърветата; американците са много мощни; само японците бачкат. Общо-взето от тия двайсетина или трийсет държави, в които е някак по-добре, нещата стават сами и благините се леят и търкалят по пътя, а в останалите двеста и кусур, където си е мамата ебало - американците са виновни.
Действителността обаче е съвсем различна. Където и каквото има, то е благодарение на интелекта и труда на хората там. И петрола сам няма да се извади, и газа сам няма да изфучи, и банките, а още по-малко макароните ще се направят сами. Истината е, че местата, където днес е зле, са били зле и преди американците, а където е добре, е било зле и всичко е направено от хората. Но на българина му дай да се циганяви. Арабите например, преди стотина години или някъде там дочули, че под пясъка има петрол. Те нито имали знанията и уменията да го изпомпват, нито можел да им служи за нещо, нито били в позиция сами да го реализират и го дали на разни "империалисти" срещу скромна сума, срещу една малка част от стойността му. Но въпреки това започнали да получават много повече, отколкото изкарвали преди това. Случаят е истински, това е от практиката на Саудитска Арабия. Как постъпват българите в подобни случаи? Ако днес рзберем, че под нас има океани от петрол, след двеста години още ще седим и ще си говорим, че може да го вадим и продаваме. Това е положението на неудачника.

3 коментара:

  1. Еби се сам щото няма кой да ти погледне скапания гъз,нали българите не стават. Истината е че ти си плевел с мръсна уста от която излиза миризлива слуз безроднико...

    ОтговорИзтриване
  2. Много точно си го казал Митко Василев,самата аз вече отдавна имам нетърпимост към неудачници, мрънкащи и мързеливи хора.

    ОтговорИзтриване