Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

вторник, 15 април 2014 г.

POST MORTEM - За СДС в разговорен стил

Разговорът е воден преди година - месец преди парламентарните избори и четири години след споменатите в него събития. Без много-много емоции или пристрастия, което го прави до голяма степен обективен, като съдържание.


- как мислиш, дали ако сдс бяха пуснали членовете си да си избират, партията щеше да оцелее?
- 100%. не, не са 100, но 100% това беше единствения им шанс.
- не е 100%, защото самите членове са били дресирани да не разбират и да им се предлагат лидери, които да борят комунизма. но поне щяха да имат шанс.
- да, да, ама не е баш така, щото се разбягаха драстично в последните 15 години. то ясно им беше показано, че ако искат да решават ще бъдат гонени. и си ги гонеха на общо основание.
сдс изпусна вълната, която се генерира от пламен кафеджи. той почна да ги прави партия, но беше над възможностите му, поради склонността му да се обяснява за личните си и всякакви други дела, което преекспонираше нещата и правеше скандали. но иначе този, квото и да говорят за него, на практика за първи път отвори партията им за решения с директно гласуване и ми се струва, че хиените се усетиха, че след директния избор на председател, следваше същата процедура и за листите, та го изгониха от там.
- то скандалите с въпросния идваха отвътре. от партията бяха почнали да го ядат, ако помня правилно.
- точно това имам предвид. искаха да се маха, защото оставят ли членовете да решават, щяха да бъдат изгонени до един.
- спомням си, че директният избор на шеф на сдс беше такова събитие, че се превърна в национална тема и заля блоговете.
- то е безпрецедентно за българия.
- по-будните надушиха, че им се отваря шанс за участие и настана оживление, обаче после дойде малтин и айдееееее.
- то идеята им беше, че малтин ще доотвори партията.
- обаче се превърна в табуретка на костов.
- на мен лично, както сега, така и тогава ми беше ясно, че малтин или ще довърши процеса, или ще даде заден, с което ще сложи край на седесето. жалко е, че избра второто, при положение, че имаше целия авторитет на прекия избор да довърши първото. ****
- то тогава дойдоха изборите. малтин явно се уплаши за местата в парламента, властта го засмука и се удави.
- малтин се уплаши, че няма да влезнат сами. те дсб го прокараха, както направиха и на зелените.
- интересно как можаха?
- лесно.
- как политическия труп костов успя да прецака останалите?
- лесно е бе. подхвърлят им постоянно социологическите изследвания, които дават граничен резултат и чакат дали ще се хване. и им се получи. малтин, ако се беше концентрирал в партията си, а не в изборите, сега щяха да си свиркат и да се борят за 3-то място парламента. така мисля.
- дали пък нямаше да се разпукат, като останат извън парламента? злите езици щяха да го емнат - ето, не се обединихте сините и сега сте отвън.
- то може само да предполагаме. лично аз мисля, че в момента, когато малтин беше избран пряко, тази партия вървеше нагоре и много хора от неангажираните или бивши и изгонени редови седесари бяха почнали да се ослушват за връщане, ако нещата тръгнат в желана от тях посока.
- после дойде сватбата с иван костов и... за един сватба, за друг брадва ;)
- според мен, от дистанцията на времето нещата са доста по-ясни от тогава. съвсем реално беше сдс да оцелее и влезе в парламента, а дсб да умре. за 2009 говоря.
- да. СДС наистина бяха на границата и сватбата с костов всъщност отблъсна избиратели.
- точно това стана. докара им малкото, които бяха нужни за общо влизане и прогони целия потенциал за собствено битие. предполагам, че ако се бяха развили по другия сценарий, днес с теб щяхме да сме седесари.
- можеше да сме активни членове на съответните си местни клубове. аз наистина бях тръгнал да захапвам, като видях отворения избор. но после видях самия Малтин и ми угасна ентусиазмът.
- посоката беше много добра, ако бяха продължили - това е варианта на партия, който ме устройва напълно. аз не искам някой да ме обгрижва, а само възможност да се развивам, според колкото мога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар