Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

петък, 27 юни 2014 г.

Кой и защо атакува българските банки

Ще споделя няколко хипотези.


Хипотеза първа - Не банките, а валутния борд е мишената.
Хипотеза втора - Някой отвън дърпа конците.
Хипотеза трета - Зад банковата криза стоят болнави политически амбиции.

Ще тръгна в обратен ред, от болнавите политически амбиции. Има политически водачи и партии, които таят надежди за възкресение при ситуация близка или идентична с тази от 1996-7 година. В техните представи подобна ситуация ще им даде шанс пак да ни спасяват. Хванали са се, като удавник за сламка и няма пускане. Това е единственият им шанс. Той е илюзорен, но както казах амбициите им са болнави и неосъществими, тъй като за разлика от тогава днес има и валутен борд. Дори да успеят да ударят една, две или десет от трийсетте български банки, пак е малко вероятно да предизвикат катаклизми с познатите ни от ония години размери.
Други пък, отново политици и партии са насочили усилията си в блокиране дейността на държавата, чрез предизвикване на банкова криза. Това би се изразило в невъзможност държавата и държавните компании да осъществяват разплащанията си, което косвено би могло да предизвика гражданско недоволство и сваляне на правителството, което така или иначе си отива. Подобни амбиции и цели са далеч по-реалистични от целите и амбициите на политиците от първата група.

На пръв поглед целостта на борда изглежда гарантирана, дори ако предположим, че няколко банки изпаднат в положение да не могат да работят нормално, поради недостатъчна финансова наличност или направо фалират. Бордът в много по-голяма степен засяга валутната политика, отколкото банковата система, така че продуцирането на недоверие в банковите институции не е достатъчно условие той да бъде съборен. Отделно от това вътре в страната няма субект или група от субекти, които да разполагат с ресурс първо - да бутнат борда и второ - да калкулират ползи от това. Което ни отвежда към хипотезата за участие отвън. Първото, което идва на ум и което се завъртя в медиите е, че това атака т страна на Русия, като отговор на проблемите с "Южен поток". Лично за мен е очевидно, че някой използва ситуацията за да накисне руснаците. Храна за това ми подозрение е факта, че атаките срещу двете пострадали банки в по-предишен период винаги идваха не от Русия, а от субектим които назад във времето бяха разконспирирани, като "соросоиди".
В този ред на мисли, ако изобщо може да се търси някаква конспирация с международно участие, то следите водят към добре познатите ни валутни и борсови спекуланти с опит в извличането на ползи от играта с валутните курсове. Пак чисто хипотетично бих казал, че ако има такова участие и ако неговата цел е извличане на комплексен - финансов и политически дивидент, то следващата стъпка вероятно ще бъде опит да се подкопае доверието, но не към банковата система, а към българския лев, с цел създаване на условия за паническо купуване на други валути. Това вече ще застраши борда и вероятно ще го срине. Това е тероризъм.

1 коментар:

  1. "Това е тероризъм."
    Не, това си е направо обявяване на война на държавата. Пеевски и Доган този път прекалиха драстично

    ОтговорИзтриване