Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

понеделник, 1 юни 2015 г.

Футурологии и други шашми

Футурологията казват била наука за бъдещето. Наука или чиста проба шашма? Трябва да е наука - така казват. А и БАН се занимава с въпросната област, значи трябва да е наумка. Ама не е. Все пак техни кадри гонят извънземни, така че... Накратко футурологията се занимава с предвиждане, прогнозиране и проектиране на бъдещето. Хвърлящите боб, леещите куршум и разливащите кафе правят същото, но без академична претенциозност. За тях казваме, че са шарлатани, а тези от бан са учени. Може би, защото са намерили начин някой да им валидира халюцинациите или защото чисто и просто за разлика от врачките и баячките не взимат пари кеш, а доят научните фондове. Седемстотин лева заплата и цял ден си съчиняваш бъдеще. Така ще е, онака ще бъде, тинтири-минтири.

Въпросната наука доби известна популярност през последните години, главно от ефира на една национална телевизия, която, като че ли има мисия да разпространява не особено сложен микс от познание и невежество. От друга страна различни представители на БАН с интереси в тази област излязоха от анонимност по различни поводи. Някои се изявяват в споменатата медия, друга стана депутат и използва случая да обяснява надълго и нашироко за какво се бори и така нататък. Абе, фарс.

Но да не си помисли някой, че това е само българска кретения - не е. Неотдавна БНТ излъчи серия научно-популярни филми на Дискавъри ченъл, които се занимаваха именно с нищене на бъдещето. Учени-футуролози обясняваха пространно - как ще бъде, какво ще бъде, ще, ще, ще - като родните капацитети от БАН, но с анимации и графики.

Не мога да предположа размера на зрителския и читателки интерес към темата, но определено изследователски стремления не липсват. Има изобилие от всякакви фантазии, делюзии и халюцинации. Дори в интернет е фул макс. Достатъчно е да се погледнат седемдесетте милиона резултата при търсене на city of the future, за да се добие представа за мащаба.

А един мъдър човек е казал, че миналото не може да бъде променено и бъдещето предсказано.




Няма коментари:

Публикуване на коментар