Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

петък, 18 ноември 2011 г.

089


При нарастване на потреблението(ляво), балонът на производството(дясно) започва да се раздува. Когато потреблението върви надолу, балонът се свива. Грубо казано, така работи икономиката.
Потреблението зависи от финансовата наличност на потребителите, следователно и производството зависи от същото, следователно цялата икономика е зависима от финансовата наличност сред потребителите. Когато потребителите са бедни и нямат пари да купуват, икономиката продължава да се свива. А потребителите са бедни, когато изкарват малко пари.
Потребителите изкарват малко пари, когато работят и произвеждат малко, но това важи само в случай, че го правят за собствена сметка. В случай, че не работят за себе си, тези хора изкарват толкова, за колкото успеят да продадат труда си.
Тъй като повечето потребители изкарват парите си продавайки своя труд, именно те имат и най-голямо значение за размера на потреблението, респективно за обема на икономиката.
Така погледнато, оптимизъмът, че икономиката ще се съживи благодарение на вътрешното търсене, може би няма да бъде оправдан.
Потребителите, които продават труда си евтино, имат малко пари да купуват.
Голяма част от хората, които се прехранват продавайки труда си, имат ниско самочувствие, ниска самооценка и трудно могат да определят цената на своя труд. Вече стана ясно, че никой не може да бъде насилен да получва повече, отколкото му е акъла. И понеже сред най-голямата потребителска група преобладават евтиняците, те са тези, които определят параметрите на икономиката.
Ако въобще е възможно да се направи нещо за да тръгне икономиката нагоре, това несъмнено е по отношение цената на труда, което явно няма как да се случи с определяне на минимални заплати и други палиативни мерки.

Продължава

8 коментара:

  1. Няма да се разсърдя, ако споделите поста в случай, че ви е станал интересен.

    ОтговорИзтриване
  2. Това е добре, затова вече съм съгласен! Не се притеснявай скоро няма да се оправим :)) !

    ОтговорИзтриване
  3. Яно и точно. Като за 8-ми клас. За съжаление, тези към които е насочено ма са заседнали в… 5-ти. Първи срок! :/

    ОтговорИзтриване
  4. Митков, не го приемай като криитика, искам само да отбележа още един важен фактор - ресурси. Без тях няма производство, потребление и т.н.

    ОтговорИзтриване
  5. Не се засягам. Рес се купува, като всичко останало.

    ОтговорИзтриване
  6. стария кейнсиански мит че "движещата сила" на икономиката е потреблението. нали тоя потребител, за да търси нещо на пазара и следователно после да го консумира, трябва преди това в ролята си на производител да е произвел нещо, което да е предложил на пазара на такова ниво на цената, на което има склонен купувач. за да се консумира нещо преди това то трябва да се произведе, а не обратното.

    ОтговорИзтриване
  7. Виж някои от по-старите постове, например този.
    С Емо от горния коментар имаме лек спор от известно време, кое е водещото - производството или пласирането на произведеното. В крайна сметка, ако няма потребление се губи нуждата да се произвежда.

    ОтговорИзтриване